Tietoja minusta

Oma kuva
naimisissa, eläkkeellä oleva nainen.elämästä nautiskelija ja nykyään aika hitaalla käyvä tyyppi.mikäs kiire se valmiissa maailmassa on?

12.26.2023

Autolla läpi Euroopan ja siitä mielipiteitä

ja mielipiteet on vaan mun, kaikki ei varmaankaan ajattele samalla lailla.

Menomatkalla ajoin Tukholma-Malmö ja tulomatkalla Trelleborg-Kapellskär.Ruotsissa liikenne menee sujuvasti ja muut autoilijat  ovat kohteliaita.Menomatkalla oltiin aamuruuhkassa Tukholmassa ja se liikenne vaan soljui hienosti eteenpäin. Jos halusi vaihtaa kaistaa ja laittoi vilkun päälle-annettiin tilaa .

Olin lukenut paljon saksan liikenteestä fb:n "autolla euroopassa -sivuistolta".Kieltämättä olin hiukan kauhuissani miten siellä oikein pärjääkään.Oli niin monta mielipidettä kuin kirjoittajaakin.

Rekkoja siellä liikkuu ja paljon! Miten paljon tuota tavaraa liikkuukaan pyörien päällä paikasta a paikkaan b. Se oli perjantai päivä kun ajoin läpi saksan ja takasin tullessa sunnuntai.

Oli todella paljon eroa koska rekat ei liiku sunnuntaisin.Mutta vaikka menomatkalla niitä rekkoja oli todella paljon "täytyy tietää paikkansa" siellä liikenteessä.Rekat pääsääntöisesti ajaa oikeaa kaistaa mutta jos niiden edessä menee joku todella hiljaa, ne siirtyvät keskikaistalle. Ja ne todella siirtyvät kun haluavat.Vaikka sekunnin välein katsoo peileistä mitä takana tapahtuu ja näyttää siltä, ettei kukaan ole tulossa vasenta kaistaa- niin kaskas , sieltä tulee porsche  tuhatta ja sataa. Ei kannata mennä sen eteen jurruttamaan jos ei omista itse porschea.Mutta oli paljon helpompi rasti mitä etukäteen ajattelin. Ja takastulo oli niin iisiä ajamista.

Pieni matka ajettiin Hollannissa menomatkalla kuin myös Andorrassa.Niissä ei varmaan ollut mitään ihmeellistä kun ei ole jäänyt mitään mieleen,muuta kuin Andorran kiemurteleva tie vuorta mennessä ylös. Mutta se oli mulle niin helppoa kun viime syksynä sain praktiikkaa retkeilyautolla norjassa.😀

Belgia oli kuin villi länsi. Jumaleisson , että ne venkslas kaistalta toiselle.Sitä oli ihan uskomatonta seurata.Tulen sun eteen- ei kun menenkin takaisin oikealle kaistalle -ei kun siirrynkin oikealta kaistalta vasemmalle kaistalle- ja mulla ei taida vilkkukaan toimia-tai jos toimii, en käytä sitä.

Ja sitten ylimieliset ranskalaiset .Tuskin hekään kaikki ovat sellaisia, mutta liikenteessä näkyi täys mulqvisteja. Aikaisemmin kirjoitinkin kun tesla-kuskilla meni herne nenään.Ystäväni joka asuu ranskassa oli kanssani samaa mieltä. Hän oli aikoinaan pienen poikansa kanssa ylittänyt tietä, kun valo oli hänelle vihreä.Auto joka odotti punaisten valojen takana tööttäsi hänelle ja näytti kädellä huitoen, että mene nyt ja reippaasti.En voi ymmärtää miten ne on niin ummikkoja esim englannin kielelle.Mentiin McDonaldsiin lähinnä vessaan mutta ajateltiin juoda kahvit ja ostaa pullat föliin. Mieheni tilasi two coffee and two applepie.Hän sai kaksi mustaa kahvia ja


Eipä taitaisi "herra isoherra jenkkilän puolella" olla iloinen jos tietäisi, ettei hänen työntekijänsä tiedä edes mikä on applepie.

Espanjan liikenne, ihan ok niin kauan kuin pysyy pois kaupunkien keskustasta .Tiet ovat hyvässä kunnossa ja liikenne sujuu sutjakkaasti. Mutta kun ajaa kaupungissa. Kaikki suunnilleen makaa töötin päällä. 

- pitää töötätä kun ajaa perässä

-pitää töötätä jos kuitenkin joku tulee ajotielle

-varsinkin pitää töötätä kun on sellainen olo , että parin sekunnin päästä liikennevalo vaihtuu

-jos uskaltaa vähän hidastaa , ja tarkistaa  esim saanko tästä kääntyä, takana tööttää kymmenen autoa.

Autoilu sveitsissä oli oikein hermoja lepuuttavaa toimintaa.Siellä on kyllä niin ystävällistä porukkaa. Joka paikassa;kaupoissa,parkkipaikoilla ja varsinkin liikenteessä.Ranskaa ja Saksaan tarvitaan tarra auton tuulilasiin .Mieheni tilasi ne jo etukäteen . Saksan tarra ehti tulla ennen lähtöä mutta ranskan tarra ei.Onneksi naapurimme tuli espanjaa ja toi sen mukanaa. Ranskan tietullimaksut ovat välillä aika huimia.Parina päivänä lähemmäs 50€ ja halpana päivänä 32€.Sveitsiin täytyy ostaa myös tarra tullilta tuulilasiin kun ylittää rajan (44€).

Onneksi on googlemaps joka ohjaa todella hyvin oikeaan paikkaan ja ilmoittaa myös tietöistä ja ruuhkista.Onneksi mieheni suostui siihen ,että minä ajan mennentullen. Mulla tulee aika pitkäksi jos istun pelkääjän paikalla ja mää en jaksa keskittyä mihinkään karttoihin. Kyllähän me jokunen kerta ajettiin jonkun liittymän ohi mutta onneksi ei ollut hirveä kiire mihinkään.

Viimeisenä päivänä kun oli raskas ajorupeama mulla meinas jossain vaiheessa mennä hermot. Suunnittelin ottavani jeesusteippiä palan ja liimata mieheni huulet yhteen.Olin jo niin kyllästynyt kaikkiin hyviin neuvoihin ja olin ihan poikki.

Tulomatka oli niin paljon leppoisampi kuin menomatka. Ei ollut kuin parina päivänä ajokilometrien määrä yli 700km. Leppoisia päivämatkoja, kuskikin ehti katselemaan maisemia ja välillä nauttia esim ranskassa maaseudusta. Ja mikä tärkeintä!!!Kun ei ole tuli perseen alla ja kamala kiire koko ajan-tajusi miten tärkeää on ottaa pieni breikki,venytellä kroppaa,heiluttaa käsiä ja haukata happea.                                             Oikeen hyvää uutta vuotta 2024 kaikille!

 

Ei kommentteja:

Vihdoin ja viimein jotain kirjoitettavaa

Tämän kesän saartistoretki suoritettu ! Vuosikaudet kierrettiin saaristoa purjeveneellä joten se on meille aika tuttua, mutta kun matkaa teh...